گردشگری

شهرستان ارسنجان

ارسنجان (ارسنگان) یکی از شهرستان های استان فارس با مرکزیت شهر ارسنجان است. این شهرستان با وسعت 1496 كيلومتر مربع در فاصله 120 كيلومتري شمال شرقي شيراز قرار دارد و از غرب به شهرستان‌های مرودشت و پاسارگاد و از شرق به شهرستان‌های بختگان و بوانات و از شمال به شهرستان‌های پاسارگاد و بوانات و از جنوب به شهرستان خرامه محدود است. این شهرستان به دلیل طبیعت سرسبز به قلب سبز فارس شهرت دارد.

آب وهوا

آب و هوای شهرستان ارسنجان معتدل و خشک است. اطراف این شهرستان را كوه هايی فرا گرفته است و يک منطقه دره ای به حساب می آید. ميانگين ميزان بارندگي آن درسالهاي پر باران 400 ميلي متر است و حداكثر درجه ي گرماي هوادر اوج گرماي تابستان بين 37 تا 40 درجه و حداقل سرماي زمستاني آن از 5 تا 0 درجه مي باشد. این شهرستان بسیار زیبا ۱۶۶۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و قله دال‌نشین (دل نشین) با ارتفاعی حدود ۳۲۷۰ متر از سطح دریا بلندترین قله رشته‌کوه‌های اطراف ارسنجان و یکی از معروفترین قله‌های سلسله جبال کوه خم می‌باشد.

دين و زبان (گویش)

مذهب مردم ارسنجان شیعه می باشد و زبان آنان فارسي است. اما در اصطلاحات محلي گويش ويژه اي دارند و برخي اصطلاحات در زبان محاوره اي مردم و بويژه مردم روستا و شهر كه اصطلاحات عاميانه ايشان، متفاوت از هم مي باشد. اقلیتی ترک‌زبان در منطقه خان‌آباد این شهرستان زندگی می‌کنند و معدود عشاير عرب زبان نیز در توابع ارسنجان و منطقه گمبان حضور دارند.

پوشش گياهي و نمونه جانوري

پوشش گياهي اين منطقه از نوع کوهپايه‌اي و معتدل و دارای جنگلهاي سرسبز است. درختان این منطقه شامل درختان کهن بنه، الوک، بلوط، انجیر کوهی، گز، تنگز را شامل می‌شود و گیاهانی چون جاشیر، آویشن برگ پهن، آویشن برگ نازک، کنگر، قارچ کوهی (هکل و دنبل)، بن سرخ، پیازوک، پونه، نعنای وحشی، گل یخ، زعفران و… می‌باشد. جانورانی از قبيل گوزن زرد ایرانی، خرس قهوه ای، کل و بز، گرگ، شغال و … از عمده ترين پستانداران اين منطقه هستند. از گونه های متعدد پرندگان اين شهرستان می توان به گنجشک، کبوتر، كبک، هدهد، تيهو، بلدرچين، باقرقره و از پرندگان شکاري سارگپه، شاهین و دليجه همچنين از خزندگان انواع مارها، سوسمارها و لاک پشت اشاره کرد.

صنايع دستي

قالی، جاجیم، رودوزی های سنتی و گیوه از نمونه های شاخص صنایع دستی این استان به شمار می رود که در نهايت ظرافت، استحکام و دقت، بافته و ساخته شده اند.

سوغات آباده

از معروف ترین سوغات ارسنجان می‌توان به رب انار، حلوای سی ین، آبنبات ارسنجان، زرد انار، سفیداب، بنه، اناردانه و تک اشاره کرد.

غذاهای محلی

آش انار، حلوای سی ین، آب بنه، فسنجان، توتکی و … از غذاهای محلی این شهرستان به حساب می آید.

داستان ارسنجان …

باستان شناسان بر اساس یافته های تل تیموران قدمت این شهرستان را به هزاره سوم قبل از میلاد تخمین می زنند و یکی از پنج شهر مهم استخر در زمان ساسانیان به حساب می آمده است. همچنین از این شهرستان در کتاب های فارسنامه ناصری، آثار العجم فرصت الدوله شیرازی، بستان السیاحه زین العابدین صوفی، دائرةالمعارف علامه دهخدا نیز نام برده‌ شده است.

گردشگری شهرستان ارسنجان:

همانطور که از داستان ارسنجان پیداست این شهرستان پیشینه هزاران ساله دارد که هنوز نشانه هایی از آنها در دل این شهرستان وجود دارد که دیدن آنها هر بیننده ای را به حیرت وادار می کند که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.

غار سیده خاتون

غار سیده خاتون در بخش مرکزی شهرستان ارسنجان قرار گرفته و نام آن برگرفته از نام شخصی است که سال‌ها پیش در این مکان زندگی می‌کرده‌ است. باستان شناسان قدمت این غار را ۶۰ تا ۷۰ هزار سال تخمین می زنند، در این غار ابزارهای شکار از جنس سنگ، استخوان‌هایی متعلق به حیواناتی چون اسب و سازه‌ای در کف غار که محل ذخیره آب بوده، کشف شده‌است. انسان‌هایی از دوره پارینه سنگی که دوره‌ای پیش از باستان است در این غار سکونت داشته اند.

تل تیموران

در فاصله یک کیلومتری غرب روستای کوشک، تپه ای به طول 200 متر واقع شده که به تل تیموران شهرت دارد. بررسی های باستان شناسی و شواهد نشان می دهند که از 2500سال پیش از میلاد تا دوران اسلام، مردگان در این محل دفن میشده اند. طی کاوش های باستان شناسی در گور های پیش از تاریخ این محل، ظروف سفالی خاکستری یا قرمز با نقوش سیاه رنگ و تزیینات مختلف مفرغی از قبیل انگشتر، گردنبند، سنجاق و هم چنین مجسمه های کوچک سفالی از حیوانات به دست آمده است.

ایوان قدمگاه

قدمت این اثر به دوران هخامنشیان برمی گردد. عده ای این مکان را چاشتخوار نامیده اند. به دلیل این که دو روستای کوروش آباد و چاشتخوار در نزدیکی ایوان قدمگاه قرار دارند، این نظریه بیشتر تقویت می شود که موطن اولیه هخامنشیان در آنجا واقع بوده است. این بنا از دو ایوان سنگی تشکیل شده که بر کوه سنگی کنده شده است. ایوان اول از طریق دو پلکان به ایوان بالاتر مرتبط می شود. بر دیوار صخره ای ایوان بالایی نقوشی کنده شده است. در فاصله صد متری غرب ایوان، گورستانی قرار گرفته که در آن قبر هایی از دوران پیش از اسلام تا دوره قاجاریه مشاهده می شود.

طاق پیر باصفا

پیر با صفا، طاق سنگی بزرگ و بسیار زیبایی است که مشاهده کنندگان را از راه دور به تعجب وا می دارد. این پدیده طبیعی در دامنه کوه چنار(شمال شرقی شهر ارسنجان) قرار گرفته و با شهر حدود 4 کیلومتر فاصله دارد. در این مکان آنچه مسلم است، محل دفن یا زندگی پیر و مرادی است که مورد توجه واقع شده و اهالی برای گردش و ادای نذر به آن مکان می رفته اند. امروزه جز تعدادی سنگ نبشته که بر قبر هایی چند وجود دارد، اثر از پیر و مراد با صفا وجود ندارد.

قلعه گچی

بقایای قلعه گچی مربوط به سده‌های اولیه دوران‌های تاریخی پس از اسلام است دهستان شوراب، روی ارتفاعات کوه و موسوم به دوکوهک، مشرف بر روستای نجف آباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۳۰ بهمن ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۲۰۸۸۱ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

مسجد جامع ارسنجان

مسجد جامع ارسنجان مربوط به دوره صفوی است و در ارسنجان، خیابان سعیدیه واقع شده است. این مسجد که از مهم‌ترین مساجد جامع استان فارس است، از آجر به عنوان مهم‌ترین عنصر معماری در ساخت آن استفاده شده است. طاق و تویزه‌های ممتد که بر روی ستون‌های محکم استوار شده، اصلی‌ترین تکنیک معماری به کار رفته در این بنا به شمار می‌آید. مسجد جامع ارسنجان به شکل دو ایوانی بنا شده و شبستان مسجد یا ایوان جنوبی آن از اهمیت بیشتری برخوردار است. در ضلع جنوبی و شرقی مسجد دو شبستان قرار دارد که سقف آن‌ها با گنبدی کوچک پوشیده شده است. این گنبدها بر ستون‌های ستبر آجری استوارند. استفاده از آجر به صورت راسته و خفته در یک ردیف ستون در میانه شبستان با استفاده از طاق و تویزه‌ها فضایی بسیار زیبا و هماهنگ را بوجود آورده است.

مدرسه علمیه سعدیه

مدرسه سعدیه ارسنجان در دوره صفوی بنا شده و در شهر ارسنجان، بلوار سعدیه و در مسجد جامع شهر وقع شده است. در تاریخ 6 دی 1355 مدرسه سعدیه با شماره ثبت 1320 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. این بنا که پیشینه ساخت آن به سال 1085 ه.ق بر می گردد، به صورت چهار ایوان است که در کنار هر کدام از ایوان ها، چهار حجره ساخته شده است. مصالح به کار رفته در ساخت این بنا آجر بوده و حوضی سنگی در وسط حیاط مدرسه واقع شده است. در مورد ساخت این بنا نقل شده که در سال 1085 هجری قمری همزمان با دوران حکومت صفویان فردی خیر به نام حاج سعید جهت تحصیل طلاب علوم دینی، اقدام به ساخت مدرسه ای در مرکز شهر ارسنجان می کند که از آن زمان تاکنون کمابیش فعال بوده و طلاب زیادی در این حوزه علمیه در محضر اساتید بزرگ علوم دینی به کسب علوم و معارف اسلامی پرداخته اند.

از دیگر مناطق مناطق گردشگری این شهرستان می توان به: مسجد جامع، قلاتخوار، غار ضحاك، تل کاخ، غارگوهردان، قصر منوچهر، تل شرابي، بند بست، آسیاب آبی تل سفید، برج آسیاب ملکشاه و … اشاره کرد.

طبیعت گردی شهرستان ارسنجان

درخت مروارید سبز

مروارید سبز ارسنجان در استان فارس واقع شده است. مروارید سبز ارسنجان تک درخت روییده بر تخته سنگ بزرگ است که به سنگ صبور نیز شهرت دارد. مروارید سبز در 4 کیلومتری شمال غرب(شمال جغرافیایی) شهرستان ارسنجان واقع شده است، که به صورت درخت بنه خودرو بر روی صخره ای عظیم با ارتفاع تقریبی 6 متر قرار دارد. نکته جالب ماجرا در این است که درخت برای رساندن ریشه های خود به خاک، میان صخره را در چندین قسمت شکافته و توانسته به مرور خود را به زمین متصل کند.

جنگل بناب ارسنجان

جنگل طبيعي و منحصر به فرد بناب در شهر ارسنجان استان فارس واقع شده که با توجه به اينكه آب آن از وسط جنگل و با پوشش كانال در تمام فصول سال جاري است، مكان مناسبي و دلپذير براي تفريحي است.جنگل بناب در فاصله بیش از ۱۰۰ کیلومتری شمال شرقی شیراز قرار گرفته است و پوشش گیاهی آن شامل درختان بنه، بادام، ارژن، كیكم، درختچه، گیاهان مرتعى انغوزه، جاشیر، كماو انواع گون است.کوه های سر به فلک کشیده و چشمه های جاری و جنگلی سر سبز همه ی این ها مشخصات این بهشت در استان فارس است. این جنگل دارای آب و هوای معتدلی است و در فصول مختلفی از سال میتوان از آن بازدید کرد. در مسیر رسیدن به پاسارگاد ، از بزرگراه سعادت آباد- صفا شهر اگر وارد جاده سعادت آباد به سمت ارسنجان شوید، می توانید شاهد مناظری بدیع و بسیار دل انگیز از جنگل بناب باشید.

از دیگر مناطق طبیعت گردی این شهرستان می توان به: چشمه زالوك، جنگل خلیل بیگ، منطقه فیجان، تنگ شکن، دریاچه طشک و … اشاره کرد.

 

چگونه به ارسنجان برویم:

این شهرستان فرودگاه ندارد ولی دارای ایستگاه قطار می باشد و اگر حوصله رانندگی ندارید خرید بلیط قطار یکی از بهترین گزینه ها برای رفتن به این شهرستان است و یکی دیگر از راه های سفر به این شهرستان استفاده از پایانه اتوبوس رانی این شهرستان می باشد.

اقامت در ارسنجان

برای اقامت در این شهرستان زیبا و خوش آب هوا اولین پیشنهاد ما برای شما، هتل فردیس ارسنجان تنها هتل 4 ستاره این شهر است که در سال 1387 با 20 اتاق در 4  طبقه ساخته شد و امروزه به عنوان تنها هتل لوکس شهر شناخته می‌شود و از امکانات این هتل می‌توان به کافی شاپ، اینترنت، پارکینگ اختصاصی و لاندری (خشکشویی) اشاره کرد.
اما برای مسافرانی که اقامتگاه بومگری را برای آشنایی هر چه بیشتر با آداب و فرهنگ منطقه انتخاب می کنند، ما اقامتگاه بومگری باغ گل‌ها که اولین اقامتگاه بومگردی شهر ارسنجان است را پیشنهاد می کنیم که در میدان انار شهرستان ارسنجان واقع شده و به دیدنی‌های شهر نیز بسیار نزدیک است و از امکانات آن می توان به امتحان کردن غذاهای سنتی، اقامت در سیاه چادرهای عشایر و … اشاره کرد.

از دیگر اقامتگاه های این شهرستان می توان به: اقامتگاه بوم گردی نارستان، خان عمو و دال نشین اشاره کرد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *