گردشگری

شهرستان لامرد

لامرد یکی از شهرستان های استان فارس با مرکزیت شهر لامرد است. شهرستان لامرد از شمال و شمال شرقی به خنج و لار (شهرستان لارستان) و از جنوب به خلیج فارس و از جنوب شرقی شهرستان پارسیان و شهرستان بندر لنگه، و از سمت مشرق به شهرستان بستک و از طرف مغرب به شهرستان مهر و شهرستان عسلویه محدود می‌گردد.

آب وهوا

آب و هوای این شهرستان از نظر تقسیم بندی هواشناسی جزء مناطق گرم و خشک است. متوسط بارندگی در این بخش حدود ۲5۰میلی متر در سال است. حداکثر درجه حرارت در ماه های تیر و مرداد به 50 درجه سانتی‌گراد می‌رسد و حداقل دما در زمستان به صفر می رسد.

دين و زبان (گویش)

زبان رايج در لامرد، فارسي همراه با لهجه محلي است که در بخشهاي مرکزي و علامرودشت تشابهاتي از نظر لهجه با لهجه بوشهري و زبان لري وجود دارد . مردم بخش اشکنان نيزاز لهجه خاص خود که مشابه با لهجه مردم لارستان است استفاده مي کنند،  100  درصد جمعيت اين شهرستان را مسلمانان تشکيل مي دهندکه 95 درصد آن شيعه و5 درصد اهل تسنن هستند.

پوشش گياهي و نمونه جانوري

پوشش گیاهی منطقه از گونه‌های گرمسیری زاگرس و شامل درخت و درختچه‌های هر چند تنک و کم پشت کنار (سدر)، کهور، گز، نخل، خارشتر و … و از لحاظ حیات وحش گونه های جانوری شامل کل و بز، قوچ و میش، گرگ، پلنگ، روباه، شغال و … و پرندگان شامل کبک، تیهو، گنجشک، پرندگان شکاری و … انواع خزندگان، مارها و لاک پشت می باشد.

صنايع دستی

از مهم‌ترین صنایع دستی لامرد می توان به گلیم‌بافی،گبه‌بافی، قالی‌بافی، سفره‌بافی، حصیر‌بافی با برگ نخل، خوس‌بافی، زنبیل‌بافی  با برگ نخل، نوار‌بافی، جاجین‌بافی، سوپ‌بافی، خورجین‌بافی، رخ‌بافی، زر‌بافی، جوال‌بافی، مختک (گهواره کودک)، پرونگ با برگ نخل، چاکون با برگ نخل، سیاه چادر، ساروج زنی، تلی‌بافی و … اشاره کرد.

سوغات لامرد

از سوغات این شهرستان می توان به صنایع دستی شامل گلیم‌بافی،گبه‌بافی، قالی‌بافی، سفره‌بافی، حصیر‌بافی با برگ نخل، خوس‌بافی، زنبیل‌بافی  با برگ نخل، نوار‌بافی، جاجین‌بافی، سوپ‌بافی، خورجین‌بافی، رخ‌بافی، زر‌بافی، جوال‌بافی، مختک (گهواره کودک)، پرونگ با برگ نخل، چاکون با برگ نخل، سیاه چادر، ساروج زنی، تلی‌بافی و … و خرما و شیره خرما را نام برد.

غذاهای محلی

از غذاهای محلی ای شهرستان می توان به ماجون، جُلاّب، گویزه، او ماین (‌آب ماهی)، سرو و روغن، تلیت دو (تریت دوغ)، نان نازک، ارین، رنگینک و … اشاره نمود.

داستان لامرد

طبق بررسی‌های انجام شده توسط کارشناس میراث فرهنگی شهرستان لامرد، این شهرستان دارای پیشینه‌ای کهن می‌باشد. تل تاریخی کنارو در جوار روستای رکن آباد دارای قدمتی بالای پنج هزار سال می‌باشد و در بخش علامرودشت تل‌های چند هزار ساله‌ای را می‌توان یافت که در آنجا سفال نخودی منقوش یافت شده‌است. علامرودشت در عصر هخامنشی دارای کوشک هایی بوده‌است که هم اکنون سر ستون آن بناها یافت شده‌است. در دوره اشکانی و ساسانی لامرد یک پایگاه نظامی بوده و قلاع بسیاری در آن ساخته می‌شود البته تعدادی آتشکده نیز به رسم عبادت آن روزگار احداث می‌شود که تعدادی از آن‌ها در خفرویه علامرودشت و اشکنان باقی مانده‌است. در دوران اسلامی تنگه لامرد رهگذر اقوام بسیاری بوده‌است که لایه لایه‌های فرهنگ غنی این منطقه را تشکیل داده‌اند.

گردشگری شهرستان لامرد

همانطور که در بالا گفته شد این شهرستان ریشه در هزاره سوم قبل از میلاد دارد و در عصر هخامنشیان و ساسانیان از مناطق استراتژیک به حساب می آمده است و دارای پیشینه ای کهن و ارزشمند می باشد که هنوز نشانه هایی از آن در این شهرستان به یادگار باقی مانده است که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.

نقش برجسته سراب بهرام

نقش برجسته بهرام متعلق به دوران ساسانی است. تصویر حک شده در این نقش برجسته منسوب به بهرام دوم، پادشاه ساسانیان، است. در این نقش برجسته بهرام در حالی‌که شمشیر خود را در زمین فرو برده و در دو طرفش دو نفر به نشانه احترام انگشتان خود را به طرف بالا نگه داشته‌اند را می‌توانید مشاهده کنید. سراب بهرام نام محلی است که نقش برجسته در آن قرار دارد.

استودان سنگ چله گاه

این اثر تاریخی در ابتدای ورودی روستای خالده قرار دارد که نام محلی این بنا سنگ چله گاه است. به نظر می‌رسد این سنگ بزرگ تک‌های از همان کوه مشرف به آن است که بر اثر گذر زمان به دامنه آن سقوط کرده و تا به امروز همان‌جا مانده‌است. در پهلوی شرقی این سنگ یک استودان با دو اتاقک کنده کاری شده وجود دارد که در جهت شرقی و در دامنه جنوبی کلات خالده قرار گرفته و به صورت سنگ بسیار بزرگی از دور قابل مشاهده می‌باشد.

مسجد علی خان

از دیگر بناهای دوره قاجاریه اشکنان مسجد علی خان است. این مسجد دارای تزیینات زیبای گچبری در ایوان و شبستان می باشد. سقف چوبی مسجد با نقاشی تزئین شده و دارای دو شبستان است که شبستان دوم آن در قسمت زیرین حیاط و شبستان دوم آندر قسمت زیرین حیاط و شبستان اصلی واقع شده است. در ضلع غربی و کنار مسجد، حمام علی خان قرار دارد.

حمام علی خان

این حمام از دو فضای اولیه، سربینه و گرمخانه تشکیل شده که در قسمت گرمخانه تون حمام نیز قرار دارد.

قلعه اشکنان

در بخش اشکنان، در شرق لامرد آثار قلعه ای از دوره قاجار برپا می باشد، که منسوب به حاکمان محلی اشکنان است. مصالح به کار رفته در قلعه، خشت، سنگ و آهک است. قسمتی از دیواره های قلعه و دوبرج درضلع جنوب غربی و شمال شرقی آن هنوز پابرجاست. در میان قلعه عمارتی مانندکلاه فرنگی قرار دارد که قسمت هایی از آن تخریب شده است.

سنگ نگاره های  اشکنان

سنگ نگاره های اشکنان یک موزه سر باز است که نمونه های آن از خلیج فارس تا مرکز استان وجود دارد.وجه بارز این سنگ نگاره ها را می توان قدمت بالای آنها دانست و موضوع نقشها بیشتر شکار حیوانات است .در موارد بسیاری نقش های این سنگ نگاره ها برای محققان هنوز محل تحقیق می باشد.در مورد این سایت با ارزش تاریخی تا کنون مقالاتی علمی در سطح بین المللی چاپ شده است.

 پل آب رسان اهل

درفاصله 26کیلومتری شرق لامرد و2کیلومتری شمال شهراهل درمیان یک دشت  واقع است.  به منظور انتقال آب از دره اهلان به روستای پاقلات ساخته شده است. اين پل آب بر در فاصله 1 کيلومتری شمال شهر اهل در ميان زمين های باير که با شيب ملايمی به سمت شمال امتداد دارد به صورت ديواری عظيم از دور نمايان است. اين پل آب بر بر روی ديواری به ارتفاع تقريبی 10 متر که نسبت به شيب زمين متفاوت است عبور می کند.مسير پل آب بر از تنگ اهلان شروع می شود و در طول مسير تنها آثار پل که به صورت پشته هايی از خاک تبديل شده نمايان است اما بر روی رودخانه فصلی و در طرف ديگر اين رودخانه اثار پل آب بر به طول 67 متر سالم مانده است. این پل سنگ و ساروجی متعلق به ساسانیان است که درفهرست آثارملی به ثبت رسیده است.

تخت مهنشاهی

این قلعه عظیم بر روی کوهی ساخته شده است که براحتی قابل دسترس نیست و به طول تقریبی یک کیلومتر و در عرض 500 متر یکی از بزرگترین قلاع منطقه می باشد.این سایت بزرگ در بخش علامرودشت و در 3 کیلومتری جنوب روستای روگیر تاج امیری واقع شده است.قدمت این اثر به دوران ساسانیان باز میگردد و خرابه های شاه نشین و شهرک وابسته به آن بر سر این کوه فلات مانند موجود است.

آسیابهای آبی تنگ ترمان

در فاصله 15 کيلومتری شهر لامرد در مسير اتوبان لامرد-مهر و در سمت راست جاده یکی از آسيابهای آبی تنگ ترمان متعلق به دوره قاجاریه را می توان مشاهده کرد. . این آسیاب ها را به منظور آرد کردن گندم و دیگر حبوبات بکار میرفته است، این آثار به لحاظ موقعیت وهمجواری بااتوبان لامرد-مهربه سهولت قابل دسترس و بازدید است. تنگ ترمان نیز در قسمت جنوبی این آسیاب واقع گشته است و بالای 10 آسیاب را در خود جای داده است.

از دیگر مناطق گردشگری شهرستان لامرد می توان به:

مسجد حمزه اهل، مسجدجامع اشکنان، حمام ده کهنه چاهورز، هفت برکه میر حسنی، محوطه  تاریخی گلرخ چاه ورز، تل علامرودشت ، قلعه گوری رکن آباد، پل آب رسان خشت، آب انبارهای پاقلات، آسیاب آبی ابوحنا و … اشاره کرد.

چگونه به لامرد برویم

برای مسافرت سهل و آسان به این شهرستان شما می توانید از فرودگاه بین‌المللی شهدای لامرد  این شهرستان استفاده کنید. این شهر هنوز ایستگاه قطار ندارد و از مرکز استان نیز فاصله زیادی دارد. از دیگر راه های سفر به این شهرستان پایانه اتوبوسرانی لامرد و یا ماشین شخصی می باشد.

اقامت در لامرد

اگر خیال ماندن در خود شهر لامرد را دارید پیشنهاد ما هتل قصر امیریه است این هتل با ارائه خدماتی باکیفیت، آماده پذیرایی از میهمانان گرامی خواهد بود. شما با رزرو این هتل آپارتمان در اتاق‌هایی با تجهیزات پیشرفته اقامت خواهید داشت که در چیدمان یک خوابه، دو خوابه و سه خوابه به شما عرضه می‌شود. دیگر گزینه برای ماندن در شهر لامرد هتل آپارتمان حافظیه لامرد است که در سال 1390 در چهار طبقه به بهره برداری رسید. این هتل آپارتمان دارای 14 واحد آپارتمانی و 1 سالن خواب می باشد که در طبقات همکف تا چهارم واقع شده اند. این هتل از اماکن تاریخی نظیر حمام علیخان و قلعه اشکنان 48 کیلومتر فاصله دارد.

و برای مسافرانی که به اقامتگاه های بومگردی علاقه مند هستند اقامتگاه بوم گردی آفتاب جنوب که در روستای چخوها واقع شده است گزینه مناسبی می باشد. این اقامتگاه دارای 4 واحد کف خواب به صورت 1 واحد 110 متری به ظرفیت 15 نفر و 3 سوئیت به ظرفیت 5 تا 6 نفر می باشد و در مجموع امکان اسکان و پذیرایی از حداکثر 35 گردشگر را دارد. این بوم گردی زیبا در دل روستا فضایی زیبا و متفاوت برای گردشگران فراهم کرده است تا برای لحظاتی به دور از فضای شهر نشینی باشند و اوقات خوش و خاطره انگیزی را در کنار عزیزانشان تجربه کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *