گردشگری

شهرستان فیروزآباد

فیروزآباد یکی از شهرستان های استان فارس با مرکزیت شهر فیروزآباد است. این شهرستان از شهرستان های جنوب غربی استان فارس است که از جنوب به شهرستان قیر و کارزین، از غرب به شهرستان فراشبند، از شمال به شهرستان شیراز و از شرق به شهرستان جهرم محدود می باشد. فیروزآباد هشتمین شهر پرجمعیت استان فارس و چهارمین شهر پرجمعیت نیمه‌ی جنوبی استان به شمار می‌رود. فاصله هوایی این شهر تا شیراز ۱۱۰ کیلومتر و راه ارتباطی بین بندر عسلویه (پارس جنوبی) و شیراز می‌باشد.

آب وهوا

آب وهواي شهرستان فیروزآباد معتدل و خشک است و میانگین دمای سالانه این شهرستان 9 درجه سانتیگراد می باشد. میانگین بارش باران در این شهرستان 420 میلیمتر می باشد.

دين و زبان (گویش)

مردم شهرستان فیروزآباد مسلمان و شـیـعه مذهب هستند و بیشتر مردم این شهر فیروزآبادی اصیل هستند که فارسی زبان هستند و گویش آن‌ها به گویش تاجیکی شبیه است. چندین طایفه در شهر فیروزآباد هستند که دارای گویش لری هستند و در عصر معاصر در این منطقه ساکن شده‌اند. گروه دیگر ساکنان فیروزآباد ترک قشقایی هستند و به زبان ترکی تکلم می‌کنند.

پوشش گياهي و نمونه جانوري

پوشش گياهي اين منطقه از نوع معتدل و خشک است. پوشش گياهي آن در رديف مراتع متوسط قرار دارد و درختان و درختچه هایی همچون بنه (پسته وحشی )، بادام وحشی، کیکم، زیتون، ارس، داغداغان، ارژن، زالزالک، گیاهان مرتعی، درمنه و گونه های علفی یکساله از خانواده گرامینه ولگومینوز و … . جانوراني از قبيل قوچ و ميش، کل و بز، آهو، خرگوش، تشي، گرگ، روباه و … و نيز پرندگاني از جمله کبک، تیهو، کبوتر جنگلی، قمری دارکوب، چک چک، هد هد، سنگ چشم، کمر کلی، سبز قبا، کلاغ زاغی، خانواده گنجشک، زنبور خوار، پرندگان شکاری و…  همچنين از خزندگان انواع مارها، سوسمارها و لاک پشت را مي توان نام برد که در منطقه زندگي مي کنند.

صنايع دستي

گلیم بافی، جاجیم، گبه، قالی بافی و … از صنایع دستی این شهرستان می باشد.

سوغات فیروزآباد

از سوغات این شهرستان علاوه بر صنایع دستی آن می توان به حلوای ارده و نان کنجدی، حلوای کشی و … در شهر فیروزآباد و انواع عرقیات گیاهی با خواص دارویی فراوان در شهر میمند اشاره کرد.

غذاهای محلی

از غذاهای محلی این شهرستان علاوه بر انواع آش ها و انواع نان های محلی می‌توان به سوزه پلو، بولاما، باسما، دارتی، دمپخت، آش دوغ (ماسافا)، بریشلیگ و … اشاره کرد.

داستان فیروزآباد …

فیروزآباد ريشه در هزاره‌هاي قبل از ميلاد دارد. وجود تپه های باستان که تحقیقات و مطالعات کافی بر روی آنها صورت نگرفته است تنها گوشه ای کوچک از تاریخ پیش از تاریخ این شهرستان است. این شهرستان در دوران هخامنشیان نیز رونق داشته است اما بر اساس شواهد موجود تکوین حیات اجتماعی و دوران شکوفایی فیروزآباد به واپسین سال‌های حکومت پارتیان بازمی‌گردد. اردشیر بابکان سردودمان ساسانیان که در زمان اردوان پنجم اشکانی حاکم ایالت فارس بود، این شهر را در جلگه فیروزآباد بنیاد کرد و آن را (اردشیرخورّه) به معنی فر اردشیر نامید. این شهر در سراسر دوران ساسانی جایگاه ممتاز خود را نگه داشت و یکی از پنج ناحیه اداری ایالت فارس، کرسی‌نشین کوره اردشیر و دارای قلعه دیدبانی موسوم به قلعه دختر بود که هنوز هم آثار آن به جا مانده‌است. در اوایل دوران اسلامی، اردشیرخورّه – که اکنون به آن گور می‌گفتند همچنان شهری مهم و پررونق بود. شاهان آل بویه که تختگاه خود را در شیراز قرار داده بودند به گور توجه ویژه داشتند و در آبادانی آن تلاش می‌کردند. چنان‌که در قرن پنجم هجری فیروزآباد دارای مسجد جامع، بیمارستان، مدرسه و کتابخانه‌ای بزرگ بود. در حدود قرن هفتم هجری فیروزآباد کهن رفته‌رفته متروک شد و به جای آن بیرون باروی شهر قصبه‌ای سر برآورد به نام کوشک که شهر فعلی فیروزآباد حاصل گسترش آن است.

گردشگری شهرستان فیروزآباد

همانطور که از داستان فیروزآباد پیداست این شهرستان پیشینه هزاران ساله دارد که هنوز نشانه هایی از آنها در دل این شهرستان وجود دارد که اوج دوران آن به زمان ساسانیان باز می گردد که دیدن آنها هر بیننده ای را به حیرت وادار می کند، در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.

شهر گور

این شهر در اوایل قرن سوم میلادی به دستور اردشیر بابکان بنیاد شد. گور در زمان آبادانی خود، مرکز بخشی از ایالت فارس به نام کوره اردشیرخورّه بود. طرح و الگوی این شهر دایره‌ای شکل است و به قطر دو کیلومتر دارای چهار دروازه اصلی بوده و بناهای حکومتی و محل اقامت درباریان در آن قرار داشته‌است. شهر گور اولین شهر دایره‌ای در ایران و یکی از نخستین شهرهای دایره‌ای در جهان نیز محسوب می‌شود. شهر گور باستانی اکنون متروک مانده و شهر کنونی فیروزآباد در سه کیلومتری آن قرار دارد. مجموعه اردشیرخوره بسیار هدفمند و با اولویت دفاعی طراحی شد. جلگه فیروزآباد، که شهر در آن ساخته شده از هر طرف در محاصره کوه‌هاستو  راه اصلی ورود به جلگه، گذرگاه راهبردی تنگاب است که بر صخره بالای آن قلعه دختر (اقامتگاه اولیه اردشیر) قرار دارد. جایگاه قلعه به گونه‌ای است که علاوه بر تنگه به جاده منتهی به کاخ اردشیر و شهر نیز مشرف باشد. اردشیرخوره به شکل دایره کاملی به قطر ۱۹۴۰ متر ساخته شده‌است. شهر با ۲۰ دیوار شعاعی و سه دیوار حلقوی هم‌مرکز مجموعاً به ۶۱ منطقه تقسیم می‌شد و دو حصار خشتی محکم با خندقی در میان به پهنای ۳۵ متر آن را در بر می‌گرفت. شهر در امتداد جهات اربعه چهار دروازه داشت؛ دروازه هرمز در شمال، دروازه اردشیر در جنوب، دروازه میترا در شرق و دروازه بهرام در غرب. از هر دروازه یک خیابان اصلی به مرکز شهر راه می‌برد؛ جایی که بناهای دولتی و مذهبی درون یک دیوار مدور به قطر ۴۵۰ متر محفوظ بود.

کاخ اردشیر ساسانی

کاخ اردشیر بابکان در دوران ساسانیان به دست اردشیر بابکان بنیادگذار سلسله ساسانی در سده ۳ میلادی ساخته شد. کاخ اردشیر بابکان از جاذبه‌های تاریخی و گردشگری فیروزآباد است. این کاخ دارای تالارهای تو در تو است و با گذشت ۱۸۰۰ سال گچ‌بری بخش بالای دیوارهای درونی آن همچنان آسیب نادیده مانده‌است. در ضلع شرقی کاخ، چهار ساختمان گنبدی شکل سترگ وجود دارد، این گنبدها به وسیله فیل‌پوش بالا رفته که مشابه آن در قلعه دختر (قلعه اردشیر) دیده می‌شود. قسمتی از نوک سقف گنبدها در دایره‌ای به قطر یک متر باز است. در ضلع شمالی بیرون از دیوار کاخ نیز چشمه‌ای گوارا از دل خاک می‌جوشد و استخری طبیعی جلوی این چشمه پدیدار شده‌است. رودی از کنار دیوار شرقی کاخ گذر می‌کند که زمینه‌ساز آبادانی شهر گور و کاخ ساسانی بوده‌است. کمی بالاتر از کاخ آتشدانی برای برگزاری آیین‌های دینی وجود دارد. به انگیزه جای گرفتن این کاخ در کنار چشمه «قمپ آتشکده» آن را آتشکده فیروزآباد نیز می‌نامند.

قلعه دختر

این قلعه حصین در سه سطح ساخته شده بود و ورود به آن از نازلترین سطح از طریق پلکانی مارپیچ که به حیاط اصلی تراس میانی می‌رسید صورت می‌گرفت. سه طرف حیاط را اتاقهای چهارگوش دارای تاق ضربی دربر گرفته بود و طرف چهارم به تراس فوقانی که روی آن ساختمان کاخ اصلی واقع شده بود، منتهی می‌گردید. تمامی کاخ را یک ایوان بزرگ دارای طاق ضربی و دو ایوان کوچکتر در دو سو تشکیل می‌داد. ایوان بزرگ که ۱۴ متر پهنا و ۲۳ متر درازا داشت به یک اتاق مرکزی که سقف آن به شیوه‌ای تازه، یعنی گنبد پوشانده شده بود منتهی می‌گشت. در جناحین این اتاق گنبد دار اتاقهای اضافی قرار گرفته و کل آن‌ها در داخل یک دیوار خارجی مدور جای داشت. معماران رومی مشکل قرار دادن سقفی مدور بر روی بنایی چهار گوش در گوشه‌ها را با جلو آوردن تدریجی سنگ یا آجرها به شکلی که پیوسته مدور تر می‌شد، حل کرده‌اند اما در قلعه دختر شیوه جدیدی به کار گرفته شد که همانا استفاده از سکنج در گوشه هاست. این قلعه تماماً از سنگ‌های درشت ساخته و سنگ‌های نما، تراشیده شده‌اند ولی سنگ‌های پی‌ها و داخل دیوارها از قلوه سنگ‌های درشت رودخانه‌ای تشکیل شده‌اند. عظمت بنای این قلعه، مبهوت کننده‌است و دیوارهای بلند آن با همه شکستگی و ریخته شدن، هنوز هم شکوهی خیره‌کننده دارند. در قسمتی از قلعه دهانه غاری دیده می‌شود که به قول بعضی از محلی‌ها این غار راهی به کاخ اردشیر بابکان (کاخ ساسانی) در جلگه فیروزآباد داشته‌است. یعنی در زمان حمله دشمن به قلعه، محصورین قلعه می‌توانستند از طریق این دالان زیرزمینی با شهر ارتباط داشته باشند و بتوانند غذا و نیروی انسانی وارد قلعه کنند.

نقش برجسته تاجگذاری اردشیر بابکان

بر فراز رودخانه تنگاب نقش تاجگذاری اردشیر بنیانگذار سلسله ساسانیان نقر شده است. در این نقش برجسته صخره ای، اردشیر در حالی به تصویر کشیده شده که نشان و حلقه شاهی را از اهورامزدا دریافت می کند. زیر دستانش یک مجمر آتشدان و در پشت سر اردشیر، شاپور و دیگر درباریان ایستاده اند. ابعاد: ۷ متر در ۷۰/۳ متر. نقوش بسیار موزون ترسیم شده و نمای نیمرخ دارند و چیدمان آن‌ها مانند نقش برجسته مهرداد دوم در بیستون است.

سنگ‌نگاره پیروزی اردشیر بابکان

سنگ‌نگاره پیروزی اردشیر بابکان یا نقش پیروزی سنگ‌نگاره‌ای مربوط به دوره ساسانیان است که در آن صحنه نبرد پیروزمندانه اردشیر بابکان با اردوان پنجم آخرین شاه اشکانی در سال ۲۲۴ حجاری گردیده‌است. این سنگ‌نگاره با هیجده متر طول و تقریباً چهار متر ارتفاع، یکی از بزرگترین سنگ نگاره بازمانده در ایران است. این اثر در شهرستان فیروزآباد و پیرامون رودخانه فیروزآباد و برفراز صخره‌ای قرار گرفته‌است و چندین سال پیش شمشیر حجاری شده آن به سرقت رفت.

کاروانسرای بابانجم

کاروانسرای بابانجم مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان فیروزآباد، بخش مرکزی، روستای بابانجم واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۳ بهمن ۱۳۸۰ با شماره ثبت ۴۷۳۴ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

کاروانسرای زنجیران

کاروانسرای زنجیران مربوط به سده‌های اولیه دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان فیروزآباد، ورودی تنگ زنجیران واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۶ مهر ۱۳۷۹ با شماره ثبت۲۸۱۰ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

کاروانسرای منوچهر خان موصلو

کاروانسرای منوچهر خان موصلو مربوط به سده ۴ و ۵ ه. ق. است و در شهرستان فیروزآباد، شهرک موصلوها واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۷۱۹۹ به‌عنوان یکی ازآثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

امامزاده خرقه

بقعه سید داوود فهلوی معروف به خرقه در بیست کیلومتری جاده فیزوز آباد – فراشبند در دامنه کوه «برز» قرار گرفته است. وی از مریدان شیخ ابواسحق کازرونی است. معماری این بنا را به دوران صفویه نسبت می‌دهند. این بنا از لاشه سنگ و ملاط گچ ساخته شده است الحاقات این بقعه شامل در ورودی امامزاده. حجره‌های اطراف امامزاده و دیوار داخلی امامزاده است. این بنا دارای گنبدی سبز رنگ رنگ است که در سال 1378 توسط نمیزاث فرهنگی مرمت شده به جهت مسدود شدن ورودی راه پله اصلی به طرف پشت بام در ضلع غربی، راه پله‌ای در شرق بقعه احداث شده است. حجره‌های طبقه اول در گرداگرد بقعه صدمات بسیار دیده است. حجره‌های جنوبی طبقه دوم نیز به جهت شکاف عمیق سقف و نیز عدم استحکام دیوارهای گرداگرد حجره در معرض آسیب است. حجره‌های چسبیده به دیوار محوطه بقعه نیز کاملا تخریب شده است. در سال 1379 به هنگام تقویت پی در فضای این بقعه سنگ قبرهای صندوق شکل همراه با استخوان‌هایی در عمق 120 سانتی متر کشف شد که بیانگر وجود قبرستان در زیر این بقعه است.

امامزاده اسماعیل (ع)

بقعه متبرکه امامزاده اسماعیل (ع) در شهر میمند از توابع فیروزآباد قرار دارد. وی از نوادگان امام جعفر صادق (ع) است. بر دیوار داخلی بقعه گچبری وجود دارد که اسامی 14 معصوم بر روی آن نگاشته شده و تاریخ 1210ه.ق در پایان آن آمده است.

طبیعت گردی

تنگ هایقر

طول این تنگه حدود هشت کیلومتر است و عمق آن به ۴۵۰ متر می‌رسد، رودخانه قره‌آج در بستر آن جریان دارد که پس از پیچ‌ و خم‌های بسیار به خلیج فارس می‌ریزد. زمین‌شناسان دلیل پدید آمدن این تنگه را فعل‌ و انفعالات جفرافیایی می‌دانند. همچنین جریان آب درون تنگه تاثیر مستقیمی بر شکل‌گیری آن داشته است. زمین‌شناسان، دره‌ هایقر را یکی از ژئوپارک‌های ایران می‌دانند.

از دیگر مناطق گردشگری شهرستان فیروزآباد می توان به:

سد تنگاب، رودخانه تنگاب، تنگ هایقر، کوه آسیاب بادی و روشن روستای سرگر، چشمه حنیفقان ، رودخانه کنارسیاه، چشمه زنجیران، روستای رودبال، تنگ رودبال، دانال بهشت خرقه، جنگلهای طبیعی دشت موک و دشت کل و چشمه هاو گردشگاه‌های طبیعی مانند چکه نمدی، تنگ مهرک،  اُوبهروزو، هفت چاه و … اشاره کرد.

چگونه به فیروزآباد برویم

این شهرستان فرودگاه ندارد و شما می توانید از فرودگاه شهر شیراز برای سفر به این شهرستان استفاده کنید. برای سفر با قطار نیز باید از ایستگاه قطار شیراز استفاده کنید. اگر اهل رانندگی هستید سفر به فیروزآباد با ماشین شخصی خودتان گزینه خوبی است و اگر حوصله رانندگی را ندارید می توانید از پایانه اتوبوس رانی این شهرستان استفاده کنید.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1628093479491{margin-right: 100px !important;margin-left: 100px !important;}”][vc_column][cz_gallery id=”cz_93145″ images=”2525,2527,2526,2528,2529,2530,2531,2532,2533,2534,2535,2536,2537,2538,2539,2540,2541,2542,2543,2544,2545,2546,2547″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][cz_gap][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1628093484639{margin-right: 100px !important;margin-left: 100px !important;}”][vc_column][cz_title id=”cz_31647″]

اقامت در فیروزآباد

اگر قصد ماندن در شهر فیروزآباد را دارید پیشنهاد ما هتل جهانگردی فیروز آباد است. این هتل در سال ۱۳۵۳ افتتاح و جهت ارتقا کیفیت خدمات در سال ۱۳۸۴ بازسازی انجام داده است. این هتل واقع در فاصله ۱۰۰ کیلومتری جنوب مرکز استان فارس در بهترین نقطه شهرستان تاریخی و زیبای فیروز آباد قرار دارد. از مزیت های این هتل می‌توان نزدیکی به آثار تاریخی از جمله چشمه آتشکده‌، چشمه تنگاب و چشمه حنیفقان اشاره نمود.

اگر اهل بومگردی هستید اقامتگاه بوم گردی بهشت جاوید روستای حنیفقان، اقامتگاه بوم گردی السون در روستای گردشگری آتشکده، صد متری کاخ اردشیر، اقامتگاه بوم گردی ملک در شهر میمند و اقامتگاه بوم گردی و عشایری ایل یوردی هایقر در کیلومتر 24 خروجی فیروزآباد به قیر و کارزین گزینه های خوبی برای اقامت می باشند.[/cz_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][cz_gap][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1628093489556{margin-right: 100px !important;margin-left: 100px !important;}”][vc_column][cz_gallery layout=”cz_metro_4 cz_grid_c4″ id=”cz_16046″ images=”2548,2549,2555,2550,2551,2552,2553,2554,2556″][/vc_column][/vc_row]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *