گردشگری

شهرستان رستم

شهرستان رستم یکی از شهرستان‌های تازه‌بنیاد استان فارس می‌باشد که در سمت شمال غربی این استان واقع شده‌است. مرکز این شهرستان شهر مصیری است و دارای دو جلگه بزرگ رستم1 و رستم2 است که دارای زمین های بسیار حاصلخیز می باشد. این شهرستان از شمال با استان کهکیلویه و بویراحمد، از شرق و جنوب با شهرستان ممسنی و از غرب با شهرستان گچساران مرز مشترک دارد.

آب وهوا

این منطقه از نظر آب و هوایی دارای دو نوع آب و هوای سرد و معتدل است و دارای زمستان‌های سرد و تابستان‌های معتدل می‌باشد، میانگین دمای سالانه آن 21 درجه سانتی‌گراد می باشد و میانگین بارندگی شهرستان ۵۵۰ میلی‌متر در سال می‌باشد.

دين و زبان (گویش)

مذهب مردم رستم شیعه می باشد و مردم شهرستان رستم به زبان لری سخن می‌گویند. زبان لری رستم با دیگر زبان‌های لری مثل لرستانی، بختیاری و حتی بویر احمدی تفاوت دارد. به ‌طوری‌که برای مردم فارسی‌زبان بسیار قابل فهم است می‌توان گفت هر چه از غرب به شرق مناطق لر نشینی پیش رویم زبان به فارسی نزدیک تر می‌گردد.

پوشش گياهی و نمونه جانوري

پوشش گياهي اين منطقه از نوع جنگلی و کوهپايه‌اي است. پوشش گياهي آن در رديف مراتع متوسط قرار دارد از نظر پوشش گیاهی در منطقه درختان بنه، بادام کوهی، بلوط، ارژن و … گیاهانی مانند قارچ، جاشیر، پیاز کوهی، بیلهر، لیزک، ریواس درمنه، انواع گون، خار شتر، میخک، فرفیون، شاه تره، کلاغک، پنیرک، لاله، بنفشه و  … در آن وجو دارد. و حیات ‌وحش این منطقه شامل: کل و بز، قوچ و میش، روباه، پلنگ، گرگ، خرگوش، تشی، شغال و … پرندگانی چون: کبک، تیهو، دلیجه، سارگپه معمولی ، بلدرچین، طرقه، چکاوک، دم جنبانک ابلق و … همچنين از خزندگان انواع مارها، سوسمارها و لاک پشت را مي توان نام برد که در منطقه زندگي مي کنند.

صنايع دستي

از نمونه های شاخص صنایع دستی این استان می توان به جاجيم بافي، گليم بافي، گبه بافي و سوزني بافي و … اشاره کرد.

سوغات رستم

از سوغات این شهرستان می توان به صنایع دستی شامل جاجيم بافي، گليم بافي، گبه بافي و سوزني بافي و انواع گردو، قصبک و انواع سبزی جات را نام برد.

غذاهای محلی

از غذاهای محلی ای شهرستان می توان به آش دوغ، شله ماشکی، شله مجکی، آش کارده، للک و … اشاره کرد.

 

داستان رستم …

در قدمت این شهرستان همین بس که در برگیرنده غار بوف یکی از کهن‌ترین زیستگاه‌های انسان نخستین است. این غار که در تنگه یقه سنگر که پیوند دهنده دو دشت رستم یک و دو است، واقع شده دارای قدمتی بیش از ۴۱ هزار سال است. شهرستان رستم نه تنها یکی از قدیمی‌ترین مناطق باستانی فارس، بلکه یکی از کهن‌ترین منطقه باستانی ایران و بین‌النهرین به‌شمار می‌رود. بقایای اجساد آثار کشف شده در تپه تل بندو و برابر کاوش‌های صورت گرفته توسط باستان شناسان آثار زندگی در این شهرستان به هزاره ششم پیش از میلاد برمی‌گردد. تمدن‌های پیش از تاریخ این شهرستان مربوط به هزاره پنجم تا هشتم پیش از میلاد و عصر نو سنگی و همچنین تمدن‌های باستانی آن به هزاره سوم پیش از میلاد و تمدن‌های اسلامی آن مربوط به قرون آغازین اسلامی برآورد می‌گردد. در نوشتار لوحه‌های گلی خزانه تخت جمشید، چندین شهر باستانی در منطقه رستم یاد شده که دو تای آن به نام‌های هوهنوری و یونانی در این لوحه‌های خطوط ایلامی ذکر گردیده‌است که محل فعلی آنان در چهار بازار تل اسپید، دهنو و منصورآباد تعیین شده‌است. بیش از ۵۰ کیلومتر جاده سنگ‌فرشی روزگار هخامنشی، اشکانی و ساسانی از قلب این شهرستان می‌گذشت شهرستان رستم در ازمنه قدیم یکی از مناطق سوق الجیشی و استراتژیکی فارس به‌شمار می‌رفته که می‌توان از لشکرکشی اسکندر مقدونی، کراسوس سردار رومی، والرین امپراتور روم را در آن نام برد.

 

گردشگری شهرستان رستم

همانطور که از داستان شهرستان رستم پیداست این شهرستان پیشینه هزاران ساله دارد که دیدن آنها هر بیننده ای را به حیرت وادار می کند که در برگیرنده سکونت گاه انسان های اولیه، دوره پیش از تاریخ، دوران باستانی و … را شامل می شود که در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.

نقش برجسته کورانگون

نقش برجسته کورانگون نمایش نیایش آب و نیایش مذهبی در ایران است و در حدود یک کیلومتری کاخ جنجان و شهر باستانی لیدوما و در دل صخره بزرگی قرار دارد. در این نقش برجسته یکی از پادشاهان ایلامی بر تختی که ماری بر آن چنبره زده و نیایش کنندگانی در اطراف آن وجود دارند و ماهی‌هایی که در آب در حال شنا کردن هستند دیده می‌شود. سنگ‌ نگاره کورانگون یکی از کهن‌ترین نقش برجسته های جهان با دیرینگی بیش از ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح است که در شهرستان رستم، منگودرز، شمال استان فارس، در ارتفاع ۱۰۰ متری واقع شده‌است. این نقش برجسته در نزدیکی روستای سه‌تلان، دهستان منگودرز، شهرستان رستم در نزدیکی شهر مصیری و نورآباد ممسنی قرار دارد.

داو دختر یا دی دور مادر دختر

این اثر در خور توجه بر خلاف مقابر هخامنشی در تخت جمشید و نقش رستم که همگی از یک طبقه ساخته شده اند، داو دختر از دو طبقه عالی ساخته شده است. با توجه به اینکه جلوی دخمه های تخت جمشید و نقش رستم به صورت چلیپا حجاری گردیده و ستون های جلوی آنها به صورت خاص خود تعبیه شده اند. این نوع اعمال جاری در ساخت گوردخمه داو دختر به کار نرفته است و معماری آن تلفیقی از معماری یونان و ایران می باشد. در داخل گور دخمه داو دختر از تابوت سنگی همانند تابوت های سنگی گور دخمه های هخامنشی در تخت جمشید و نقش رستم دیده نمیشود و در این گور دخمه تابلو های چوبی استفاده می شده است. اثر داو دختر مربوط به سال های 550 تا 650 پیش از میلاد بوده و به فاصله 35 کیلو متری شمال غربی شهر مصیری نزدیک به روستای مراسخون علیا واقع شده است.

تل اسپید و چهار بازار

از جمله شهرهای باستانی شهرستان رستم در نیمه اول هزاره دوم پیش از میلاد می باشد. تل اسپید در سال 1303 شمسی توسط هیات علمی المانی و در سال 1381 تا 1386 به وسیله هیات ایرانی _ استرالیایی مورد کاوش علمی قرار گرفت و تمدن های اولیه آن را مربوط به هزاره پنجم پیش از میلاد دانسته اند. هرتسلفه در تل اسپید آجرهایی که حاوی خطوط ایلامی و مربوط به دوران شتروک نهوخته پادشاه ایلامی بود کشف و تاریخ آنها را مربوط به 1200 تا 1500 پیش از میلاد برآورد نمودند. این آثار در 4 کیلومتری جنوب غربی شهر مصیری و در کنار روستای تل اسپید قرار دارد.

طبیعت گردی

رودخانه فهلیان

فهلیان نام رودخانه ای خروشان و دائمی است که ازکوههای شهرستان سپیدان فارس و مناطق دشمن زیاری و جاوید ممسنی سر چشمه میگیرد و با عبور از این مناطق و رد شدن از زیر پل فهلیان مرزمشترک شهرستان های رستم و ممسنی را تشکیل می دهد. رودخانه ای که یکی از پتانسیل های مهم ممسنی و رستم است و آب کشاورزی بسیاری از زمین های حاصل خیزشهرستان های ممسنی و رستم در دو سوی خود را تامین می کند. مسير اين رودخانه،يکى از جالب‌ترين جلوه‌‌هاى طبيعى استان فارس را که تجربه ديدار آن فراموش نشدنى است،به نمايش مى‌‌گذارد.

چشمه انجیری

چشمه سارهای مراسخون این مکان تفرجگاهی دارای چشمه سارهای جوشنده و محل خوبی برای استراحت و تفریح گردشگران و مسافران می‌باشد. چشم‌انداز این منطقه رودخانه کوه و آثار تاریخی می‌باشد. این محل تفرجگاهی به فاصله ۴۰ کیلومتری شمال غربی شهر مصیری نزدیک به روستای مراسخون سفلی قرار دارد.

سراب سیاه منصورآباد

این جاذبه طبیعی در حدود ۲۸ کیلومتری شمال غربی مصیری و در کنار روستای سراب سیاه منصورآباد رستم واقع شده‌است چشم‌انداز این مکان تفرجگاهی چشمه سارهای جوشنده قابل قایق‌رانی و سرگرمی آن شنا و ماهی‌گیری و زیارت امامزاده سید نورالدین و دیدار آثار تاریخی می‌باشد.

آبشار پای تف

یکی از جاذبه‌های طبیعی شهرستان رستم به‌شمار می‌رود و در حدود ۴۵ کیلومتری شمال غربی شهر مصیری نزدیک به روستای سالاری روستای برافتاب واقع شده‌است. جنگل، کوه، باغات انار و خانه‌های مسکونی سنتی منظرگاه این نقطه پر مصفا می‌باشد.

از دیگر مناطق گردشگری شهرستان رستم می توان به:

دلی زوال و دشتک، پتکون زیردو، سرچشمه گجستان، جاده سنگ فرشی مراسخون، شهر تاریخی خفرک، تل و بندو، خنگ تخته کاظم و نقاره خانه حسین آباد و … اشاره کرد.

چگونه به رستم برویم

در این شهرستان فروگاهی وجود ندارد، دارای ایستگاه قطار نیز نمی باشد. پیشنهاد ما برای سفر به این شهرستان استفاده از خودرو شخصی می باشد تا گردشگران بتوانند از مناظر و زیبایی های این شهرستان بیشتر لذت ببرند و اگر هم علاقه ای به سفر با خودرو شخصی ندارید می توانید از پایانه اتوبوس رانی شهرستان رستم استفاده نمایید.

اقامت در رستم

پیشنهاد ما برای اقامت در شهرستان رستم اقامتگاه های بوم گردی چویل و اقامتگاه سنتی کوچ بوم می باشد که با حفظ سبک سنتی و مرسوم منطقه بازسازی و آماده ارائه خدمات گردشگری می باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *